Wednesday, November 21, 2007

Secebis catatan Sunnatullah..

Hari ini rasa malu bertapak dalam hati untuk berbicara mengenai kejayaan Islam. Mengapa? Kerana kita tidak mempusakai kejayaan tersebut. Rasa pedih. Kerajaan Islam yang pernah menjadi Ustaziatul Alam suatu ketika dahulu diganti dengan kuffar Amerika kini. Ummah yang ada kini cinta dunia dan takutkan mati. Sejarah akan berulang pastinya. Saya kongsikan sedikit dari catatan sejarah ummah yang pahit untuk dijadikan muhasabah. Pastinya muhasabah untuk diri sendiri terlebih dahulu.

Antara sejarah umat yang sukar dilupakan ialah kejatuhan Baghdad ibu negara Islam ditangan Hulagu serta pembunuhan kejam yg dilakukan.

Berikut dinyatakan serba sedikit bagaimana Baghdad yang hebat itu boleh tumbang kepada tentera Mongol. Maklumat ini diambil daripada buku "Serangan Mongol ke atas Dunia Islam" oleh Ahmad Termizi Yaacob.

1) Unsur-unsur pengaruh kristian dalam tentera Hulagu inilah yang menarik ramai Kristian dari Georgia dan Armenia untuk menyertainya. Tentera Hulagu juga disertai oleh ramai penganut-penganut syiah yang ingin melihat Khalifah Islam dari golongan mazhab Ahli Sunnah tumbang, dan digantikan dengan mazhab syiah. (m/s 106).

2) Seorang penganut syiah bernama Muayyidin ALqami telah dilantik oleh khalifah sebagai perdana menterinya. Di bawah pentadbiran Alqami beberapa dasar yang pelik dan luar biasa telah dilaksanakan. ALqami telah menjalankan dasar mengurangkan jumlah pasukan tentera pertahanan Baghdad. Ramai askar-askar, tentera berkuda telah dilucutkan jawatan mereka tanpa sebab yg munasabah..

Oleh itu adalah sangat menghairankan apabila ALqami mengambil langkah untuk mengurangkan bala tentera Baghdad. Ahli-ahli sejarah kemudiannya telah menuduh ALqami sebagai pengkianat yang telah menyebabkan kematian Khalifah dan penduduk Baghdad. (m/s 110 dam 111).

3) Khalifah sungguh bernasib malang kerana mempunyai Menteri yang cuai dan khianat. Khalifah telah dinasihatkan supaya tidak risau dan tidak berbuat apa-apa kerana ancaman dari Mongol ini bukanlah ancaman yang serius. Oleh itu tiada langkah-langkah konkrit dilakukan walaupun ancaman Mongol telah hampir. Seramai 200,000 gerombolan kafir musyrik Mongol, diiringi oleh bajingan-bajingan Kristian dari Georgia, Nestoria dan Armenia, dan kumpulan syiah ghulat, sedang bergerak mara ke arah Baghdad. Apabila gerombolan keganasan ini sudah hampir dengan Baghdad, maka nasi sudah menjadi bubur. Penyesalan sudah tidak berguna lagi.

(m/s 112/113)

4) Sekali lagi menteri khalifah ALqami memainkan peranan yang licik dan membuka perangkap yang akhirnya akan meleburkan Baghdad. ALqami telah menyakinkan Khalifah bahawa Hulagu sudah bersedia untuk berdamai. Dalam masa yang sama dia telah membuat hubungan dengan Hulagu untuk mengkhianati Khalifah al-Mu'tasim. Begitulah cara balasan yang diberikan oleh ALqami kepada khalifah yang telah melantik dan menaruh kepercayaan penuh kepadanya. (m.s 116)

5) Akhirnya pada Febuari 1258, Khalifah, diiringi oleh pembesar-pembesar, dan ulama-ulama keluar dari kota untuk berjumpa dengan Hulagu. Mereka tidak menyedari maut sedang menunggu. Maka setiap ulama dan pembesar yang masuk ke dalam khemah telah dipancung semuanya. Khalifah al-Mu'tasim dan kelurganya menjadi tawanan Hulagu. Pada masa yang sama kota Baghdad telah dimasuki tentera Mongol dan bermulalah satu siri keganasan dan kekejaman yang tiada taranya dalam sejarah manusia. (m/s 116)

6) Hampir seluruh penduduk Baghdad yang beragama Islam telah dibunuh dengan kejam. Tentera-tentera Mongol tidak membunuh dan menyiksa penduduk-penduduk kristian dan syiah. Atas permintaan isteri Hulagu, maka orang-orang Kristian telah dibebaskan dari pembunuhan. Penduduk yang menganut syiah juga telah selamat dari pembunuhan kerana campur tangan Khwaja Nasiruddin Tusi.

(m/s 118)

6) Tajudin Ibn al-Subki mengisahkan, "..Telah menjadi kepercayaan umum bahawa jika darah Khalifah jatuh ke bumi, suatu bencana besar akan melanda dunia. Maka Hulagu itupun menjadi serba salah, akan tetapi Nasiruddin AL-Tusi mencadangkan supaya dibunuh saja khalifah tanpa menumpahkan darahnya ke tanah. Dengan itu khalifah digulungkan di dalam permaidani dan dipukul hingga mati". (m/s 118)

7) Mengikut satu riwayat, Khalifah Al-Musta'sim telah dirantai, diejek dan dibiarkan kebuluran. Kemudian khalifah dibawa ke hadapan Hulagu dlm keadaan lapar. Hulagu mengeluarkan emas harta rampasan dari istana Khalifah sendiri. Dia memberi emas itu kepada khalifah dan memerintahkan agar khalifah memakan emas itu.

Khalifah memprotes: Bagaimana saya akan makan ketulan emas? Tak ada siapa yang boleh makan emas!

Hulagu menjawab dengan sinis: "...Jika kamu tahu emas tak boleh dimakan, mengapa tidak menghantarnya padaku. Jika kamu berbuat begitu, nescaya sudah tentu kamu sekarang ini masih dalam istana kamu, makan dan minum tanpa risau...!"

8) Akhirnya atas nasihat Khwaja Nasiruddin al-Tusi, seorang penganut syiah, khalifah telah digulung dalam permaidani dan dipijak, ditendang sehingga meninggal dunia.

9) Begitulah takdir menyedihkan yg menimpa khalifah Islam Abbasiyyah yang terakhir di Baghdad. Pembunuhan beramai-ramai di Baghdad berlangsung selama lebih sebulan. Mereka yg terselamat ialah yang dapat mencari tempat persembunyian.

Dengan kehendak Allah, selepas itu lahirlah Khalifah Muzaffar Saifuddin Qutuz yang memerintah bumi Mesir mencabar keangkohan tentera Mongol. Akhirnya tentera Mongol yang terkenal ganas, berani dan tak pernah kalah itu telah ditewaskan oleh Sultan Muzaffar dalam peperangan yg amat mashyur iaitulah peperangan A'in Jalut pada 25 Ramadhan 658H bersamaan 6/12/1260M. Peperangan bermula selepas orang islam sembahyang jumaat. Iaitu selepas para khatib mendoakan kejayaan Sultan Muzaffar dalam khutbah mereka.

Allahu Akbar wa Lillahilhamd

Percayalah Islam akan menang kembali. Sunnatullah itu pasti akan berulang.

No comments: