Thursday, January 01, 2009

Hadis Palestina...

Sepertimana Quran, hadis juga seringkali membuatkan saya berfikir kembali. Membaca hadis mahupun Quran buat kali yang kedua dan seterusnya seringkali memberi tafsiran yang berbeza dengan yang pertama. Semalam saya mendengar hadis berkaitan Palestin yang telah biasa saya ungkapkan di dalam cerpen mahupun tulisan namun semalam hadis tersebut memberikan saya pengertian yang sukar diterjemahkan.

Rasulullah SAW bersabda:

“Sentiasa akan ada sekelompok dari umatku yang sentiasa berjuang bersama-sama kebenaran, mencabar dan menentang musuh-musuh mereka. Musuh-musuh mereka tidak dapat memberi mudarat kepada mereka sehingga Allah mendatangkan keputusannya. Mereka tetap dalam keadaan demikian.”
Maka para sahabat bertanya,”Dimanakah mereka?” Jawab Rasulullah, ” Di Baitul Maqdis dan sekitarnya”.
(Riwayat Bukhari)

Hadis ini diungkapkan dalam nasyid yang mengobarkan semangat ini.Apa yang cuba disampaikan oleh hadis ini?

Apabila Rasulullah SAW menyebut ‘sentiasa’ bermakna perjuangan ini sepanjang masa. Perjuangan di bumi Palestin telah bermula semenjak dahulu sehingga kini, tidak pernah berhenti. Jihad di sana akan berterusan.

Musuh-musuh mereka tidak dapat memberi mudarat pada mereka. Ya, bantailah mereka tapi pejuang-pejuang di sana akan bangkit kembali, tanpa gentar. Mereka akan terus berjuang sehingga kemunculan AlMasih dan Dajjal. Pembunuhan dan pembantaian tidak pernah melemahkan mereka. Malah mereka terus bangkit dengan semangat yang lebih berkobar. Pemimpin-pemimpin besar mereka ramai yang telah syahid namun ribuan lagi yang muncul sesudah itu. Perjuangan di sana tidak akan mati.

Itulah bumi jihad. Cuma persoalannya, adakah anda mahu turut serta dalam perjuangan ini?

Apa yang boleh dilakukan?

1) Faham dan peka isu Palestin
2) Bantuan kewangan
3) Bantuan perubatan dan sukarelawan
4) Bekerjasama dengan semua pertubuhan
5) Kajian dan sebaran
6) Sekatan ekonomi
7) Dakwah dan perjuangan
8) Doa dan munajat
9) Hindari kehidupan bermewah untuk dekat dengan Allah dan merasai keperitan saudara kita di Palestin

Semalam penceramah seakan-akan mahu menangis semasa mengungkapkan berkenaan hadis ini. Sejujurnya hadis ini adalah harapan. Bumi Palestina akan kembali diwarisi oleh Islam.

Hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, Muslim dan Attarmizi ini turut diimani oleh Zionis. Hadis ini berbunyi, “Tidak akan berlaku Kiamat sehinggalah kamu memerangi Yahudi. Dan kamu memerangi mereka sehingga pokok dan batu berkata-kata. Lantas ia menyebut, wahai Muslim, wahai hamba Allah, di belakangku ini ada Yahudi, marilah ke sini dan bunuhlah dia kecuali pokok Gharqad kerana ia adalah pokok Yahudi”. Zionis benar-benar meyakininya sehingga menanam pokok Gharqad di sekelilling bumi Shams. Namun bukankah itu adalah strategi yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah kepada kita? Carilah Yahudi di pokok Gharqad kerana di situlah mereka akan bersembunyi!

Hadis ini adalah harapan bahawa bumi Palestina akan kembali kepada kita! Kiamat tidak akan berlaku sehingga Palestina kembali pada kita!

4 comments:

feinar said...

Salam...

Umat Islam terus membisu...seakan tdk dapat berbuat apa2 dari sudut ketenteraan...
Bilakah sensitiviti umat Ialam akan tersentak dan seterusnya membantu Palestin dengan tidak berbelah bahagi...yg terlihat masih terkandung kegusaran dan kerisauan akibat kepentingan sendiri...
Ayuh bangkitlah, wahai kaum muslimin!!!

Bagi yang masih bersikap tidak ambil peduli..BUANGLAH JAUH2 SIKAP ITU!!! IA HANYA AKAN MEMUSNAHKAN ORG ISLAM!!

Tapi, jgn lupa untuk terus berdoa utk kesejahteraan mereka di Palestin jg Negara Islam tertindas yang lain kerana doa itu 'SENJATA YG AMPUH' umat Islam buat masa ini.

wassalam...

ummuafeera said...

waalaikumussalam warahmatullahi taala wabarakatuh

setuju namun perlu juga pada persediaan yang besar..

AzzaaM said...

saya ingin menjadi mujahid, mati dalam keadaan syahid :)

ummuafeera said...

moga Allah mengabulkan permintaan tersebut..boleh saya tahu siapa kamu?