Saturday, December 22, 2007

Surah Al Mukminun 1-11...

Saya kongsikan catatan usrah online bersama sahabat-sahabat lain yang dikelolakan oleh seorang akak yang saya kenali..Nama sebenar dirahsiakan untuk kemaslahatan..

Kak Lin: Agenda kita.. Insya-Allah tadabbur surah al-mukminun ayat 1-11..tadi Kak Lin dah bacakan ayat-ayat tersebut.. sekarang kita lihat maksudnya..

Ulfa: ok

Kak Lin: ok.. 2 minit.. then.. setiap orang kena tuliskan pengajaran yang paling best untuk diri masing-masing..

Nurul: baik..

Kak Lin: kesimpulan la kiranya..

Ulfa: ok

Kak Lin: ok? dah 2 min... insya-Allah boleh tulis kan ?

Alia: ok.. kat dalam ayat ni..Allah ada sebut..antara ciri-ciri orang yang akan mendapat syurga..antaranya orang yang sentiasa menjaga solat, amanat-amanat, janji-janji, tunaikan zakat, mereka yang khusyuk dalam solat..jadi.. kita sebagai insan muslim kena patuhi perkara-perkara ni..cuba buat..eh bukan ..memang kena buat pun ...dan Allah ada cakap juga orang-orang yang khusyuk dalam solat.. honestly.. memang susah untuk kita dapat khusyuk sepenuhnya dalam solat tapi Allah dah kata.. ini ciri-ciri orang yang akan dapat syurganya.. so.. apa-apa pun kita kena berusaha untuk mncapai setiap ciri-ciri yg dinyatakan..insya Allah..

Nurul: Betul...

Kak Lin: Amin..

Alia: itu apa yang Alia faham la..

Kak Lin: haa.. Nurul nak sambung atau comment atau tambah?

Nurul: Nurul nak tambah kat sini ,bleh?

Kak Lin: tafaddhal masykura..

Nurul: berdasarkan ayat-ayat ni juga.. Allah dah kata kejayaan sebenar adalah mendapat
syurganya..

Kak Lin: Nurul nak elaborate lagi? tentang kejayaan sebenar tu..

Nurul: jadi,kita kena jelaskan dalam hidup kita bahawa itulah gulungan ijazah yang perlu dicapai iaitu jemputan masuk ke syurgaNya..

Kak Lin: insya-Allah

Nurul: insya Allah..

Kak Lin: Hana atau Ulfa?

Hana: may i? Ok ..untuk mencapai gulungan ijazah tu..Allah dah tuliskan guideline macam mana nak mencapainya..dan pada manusia sendiri pun semuanya mengikut fitrah semulajadi manusia jadi apa yang perlu kita lakukan adalah mengikutinya sahaja.. insyaAllah..

Nurul: bagaimana yang dikatakan mengikut fitrah tu? kurang faham..

Hana: bukan ke fitrah manusia suka kepada kebaikan??.. salah satunya.. Allah sarankan kena jaga amanat dan janji..kalau pada manusia.. semua sukakan orang yang menjaga amanat dan janji, kan? itu sebagai satu contoh..

Nurul: Betul..lagi??

Kak Lin: betul tu..haa Hana.. Nurul tanya tu.. ada lagi?

Hana: orang yang menjauhkan diri daripada perbuatan atau perkataan yang tidak berguna..

Kak Lin: Ulfa.. nak give any idea?

Ulfa: pengajaran paling best bagi saya adalah ayat 11 tu..sebab syurga firdaus ni macam magical word untuk sahabat..bila dengar syurga je..terus pergi jihad..lupa pada anak isteri..tak rasa susah nak qiam..tak susah nak buat pape pun..hmm..bestnya kalau saya ada kefahaman macam sahabat pasal syurga..huhu..

Hana: insya Allah..

Kak Lin: insya Allah.. lagi? Alia rasa ok tak tu? senyap je ..

Alia: ok..hehe..

Ulfa: sehingga tenggelam dalam cintaNya..tak rasa down..always motivated...tak rasa berat nak buat sumthing..

Nurul: subhanallah...masyaAllah..

Kak Lin: alhamdulillah... Kak Lin pasti adik-adik semua dah dapt the gist of these magnificent 11 ayats from Allah s.w.t

Nurul: yes..we’re ,insyaAllah...

Alia: insya Allah..

Kak Lin: mukminun.. falah (kejayaan).. solat.. khusyu'.. away from lagha.. zakat.. these are amongst what Allah has ordained for us to do.. macam yang di listkan oleh Alia awal-awal tadi.. Kak Lin agree dengan Hana tentang fitrah manusia..secara fitrahnya.. bukan sahaja manusia malahan semua makhluk dalam dunia ini tunduk dan patuh kepada Allah

Nurul: em..tidak terfikirpun pasal itu at the first place..

Kak Lin: jantung kita.. buah pinggang.. sistem badan semua gerak otomatik..

Alia: kat sini kita dah boleh nampak betapa bijaksananya Allah..

Kak Lin: semua ikut kehendak Allah.. dan lihatlah hasilnya.. menakjubkan.. kan? tak payah kita nak ukur banyak mana kita minum... buah pinggang tahu mana nak buang, mana nak simpan..

Hana: masyaAllah..

Alia: subhanallah..

Hana: kebesaran Allah..

Kak Lin : yup.. so, sebenarnya manusia ni memang kalau ikut apa yang Allah suruh akan falah..berjaya..cuma agak-agaknya kenapa banyak manusia tak nak ikut suruhannya?

Nurul: ikut ajakan nafsu, syaitan, godaan dunia..

Alia: lupakan Allah..

Kak Lin: ada lagi?

Nurul: tak kenal Allah..

Hana: kejahilan..

Alia: tak nak terima kebenaran..

Kak Lin: yup.... gabungkan jawapan-jawapan Nurul, Hana dan Alia... dapat apa?

Alia: terlampau asyik dngan dunia..

Kak Lin: Ulfa? nak simpulkan?

Ulfa: tak tahu Kak Lin..

Kak Lin: jahil= tak tahu... tak kenal Allah tu maknanya tak tahu kan? ..... kenapa zaman
sebelum Rasulullah dikenali zaman Jahiliyah?

Nurul: sebab tak ikut ajaran Allah...

Hana: sebab diorang tak kenal Allah..

Kak Lin: sebab mereka jahil.. tak tahu Allah. sebab tu Allah utuskan rasul untuk kenalkan manusia kepada penciptaNya..

Nurul: bagaimana dengan zaman nabi-nabi yang lain?

Kak Lin: dah kenal baru cinta... sesungguhnya awwalud-din makrifatullah ... awal-awal agama ialah mengenal Allah... sama la zaman nabi-nabi lain.. nabi itu diutuskan untuk membawa manusia mengenal Allah..betul tak? dah kenal baru boleh ikut suruhan dan laranganNya..

Alia: ya..

Hana: betul..

Nurul: kenapa tak dipanggil zaman jahiliyah gak?

Alia: tapi masih ramai yang tak kenal Allah..

Kak Lin: dan suruhan yang paling pertama sekali ialah.. mengesakan Allah.. akui bahawa Tuhan itu SATU..

Nurul: esakan Allah yang pertama..jadinya,itu part of makrifatullah ke?

Kak Lin: ok... jap Kak Lin rephrase soalan..... nabi-nabi dah diturunkan pada zaman dahulu.. kenapa masih ramai manusia masih tak kenal Allah?

Kak Lin: sebab point yg kedua.. lupa..

Alia: dan mereka sengaja tak nak kenal Allah..tak nak terima kebenaran..

Kak Lin: sengaja tak nak kenal.... point yang ketiga... ego..

Nurul: pelik...masyarakat jahiliyah tahu Allah..

Kak Lin: teruskan Nurul..

Nurul: tapi tak nak ikut apa yang Allah sampaikan melalui rasulNya..

Kak Lin: sekarang kita define tahu..adakah masyarakat Jahiliyah tahu Allah dengan sebenar-benar tahu? manusia ni...jahil.. lupa.. ego..

Nurul: mereka hanya tahu Allah sebagai pencipta alam tapi tak berusaha nak mengenalinya..

Kak Lin: yes... that's right! Allah itu Maha Besar, Maha Agung.. sedangkan kita kena hidup bertahun-tahun dengan mak ayah kita baru kenal hati budi.. apatah lagi Allah swt..

Nurul: oh..jadi sama la masyarakat sekarang yang tak nak kenal Allah dengan orang zaman jahiliyah..??

Kak Lin: yes siti.. sama!

Nurul: kita boleh refer perkara nie kepada orang islam sendiri.. kesemua orang islam tahu Allah.. tapi tak semua yang cuba untuk mengenalinya.. thats why..banyak orang islam sendiri.. walaupun dah berada di jalan yang betul.. tapi still melakukan perkara-perkara yang dilarang Allah..

Hana: lebih menyedihkan.. orang yang tahu tentang Allah tapi buat-buat tak tahu.. ego la kan?

Nurul: bagaimana tu??

Hana: rasa diri lebih hebat dari Allah.. rasa kehidupannya dah dalam tangan..padahal Allah yang aturkan segalanya..

Kak Lin: subhanallah... adik-adik dah huraikan dengan baik..dan sebenarnya Kak Lin pilih surah ini ada kaitannya dengan asas-asas Islam yang cuba Kak Lin nak perbincangkan..fasal pertama.. huraian tentang Islam.. apa itu Islam? Kenapa Allah yang Maha Agung memilih Islam.. tidak yang lain. huraian itu membawa kepada fasal yg kedua..Iman..apa itu Iman...macam mana iman itu ada kaitannya dengan ilmu? adakah perlu ilmu itu untuk kita beriman? apa gunanya iman itu? untuk suka-suka? kenapa al-maududi huraikan Iman dan Taat? apa kaitannya dengan Islam? So, insya-Allah... Kak Lin harap kita sama-sama digestkan Fasal pertama dan Kedua..ok tak? insya-Allah kita bincangkan isu-isunya next week

Ulfa: ok

Hana: insyaAllah

Kak Lin: Alia dan Nurul?

Alia: ok

Nurul: isu?

Kak Lin: yup... isu-isu dalam fasal islam dan fasal Iman, taat dalam asas-asas Islam..

Nurul: dah nak habis ke ni?

Kak Lin: apa yang adik-adik faham dan apa yang adik-adik tak faham.. ha'ah.. macam dah nak habis..dah lebih 1 jam setengah ni ..Nurul tak jangka eh?

Nurul: ala..rasa macam baru nak panas enjin...

Alia: hehe..

Nurul: boleh tak nak tanya?

Kak Lin: hehehe.. nak teruskan lagi? nanti habis pening-pening lalat..

Kak Lin: nak tanya, boleh..kita masuk sesi soal jawab.. but before that.. surah al-mukminun tadi clear ye?

Nurul: insya Allah..

Hana: yes.. insyaAllah..

Nurul : insya Allah..

Kak Lin: so, rajin-rajin hafaz ye.. boleh sentiasa di dalam dada.. jadi reminder ..

Ulfa: insya Allah..hmm..nak tanya..kalau iman kita tu turun naik..maksudnya kita tak kenal Allah lagi ye? macam akak cakap tadi ..nak kenal mak ayah pun ambil masa...nak kenal Allah ni..ambil masa berapa lama agaknya??

Kak Lin: iman turun naik? ... manusia ni, bak hadith Rasulullah s.a.w. memang ada turun naik.. tapi selagi turun atau naiknya iman masih dalam sunnah rasulullah, masih ummatnya..

Kak Lin: nak kenal Allah? sumaiyah kenal Allah berapa lama sebelum dia syahid?

Alia : sangat sekejap..

Ulfa: masih dalam sunnah Rasulullah tu camane??

Kak Lin: yup... sunnah Rasulullah tu maksudnya.. buat apa yang Allah wajibkan (at least) dan tinggalkan apa yang haram(at least)... ada hadith lain.. contohnya 3 org sahabat yang tak nak makan, tidur dan kahwin semata-mata nak ibadat... tak boleh tu.. sebab nabi pun tidur, puasa berbuka dan kahwin... tapi ibadat dia yang paling best.. tak bolehlah masa rasa iman tu turun buat je apa-apa yang haram.. memang rasa down.. normal.. tapi kena cuba untuk naikkan balik..

Kak Lin: ok?

Nurul : Kak Lin.. still tak berapa nak faham..

Kak Lin: mmm..

Nurul: macam Ulfa cakap tadi..kiranya bila iman kita turun dan naik.. kita masih belum kenal Allah lagi la kan? Tak sepenuhnya..

Kak Lin: masih dalam sunnah.. maksudnya BAIK - tak terover sampai tinggalkan fitrah manusia..... DOWN- tak sampai buat dosa, tinggal wajib...bila iman turun naik.. ok.. memang tak kenal Allah satu hal..tapi dah kenal pun boleh iman turun naik..contoh macam sahabat, hanzalah yang pergi jumpa Abu Bakar mengadu rasa munafik sebab bila dengan nabi iman macam tinggi.. tapi balik rumah.. main dengan anak isteri.. iman turun..Abu Bakar pun kata.. kalau camtu dia pun munafik la jugak..diorang pun pergi jumpa nabi..nabi cakap.... kalau la iman kamu maintain je... malaikat pun akan turun respect habis..tapi.. kamu tu manusia.. so, walau iman turun naik.. selagi masih dalam sunnahku... ok..

Kak Lin: ok?

Nurul : hmm...rasanya kat situlah kita boleh rasa indahnya iman..

Alia: ok

Ulfa: ok

Kak Lin: wallahu 'alam tu yang Kak Lin boleh jawab..

Nurul: ok..

Kak Lin: tentang kenal Allah... bukanlah maksudnya kena tunggu bertahun-tahun.. sumaiyah
kenal pun sekejap je kan? tapi kenal dia tu sampai boleh korbankan hidup dia...so.. insya-Allah Kak Lin rasa it's about effort dan kesungguhan kita..peringatan untuk Kak Lin juga.. insya-Allah kita kena bersungguh-sungguh nak kenal Allah, rasul, Islam, umat Islam.. semuanya. bukan sahaja membaca quran, hadith, buku-buku.. malahan dengan kita berfikir.. tengok alam.. berkenalan dengan manusia..subhanallah.. there are so many ways if you want to name it ...segala 'ilm yg ada di muka bumi ni kan milik Allah.. jadikanlah ia untuk membawa kita dekat dengan penciptaNya.. pengalaman Kak Lin.. bile Kak Lin deliver baby.. one thing yg Kak Lin sedar.. macam mana hebatnya Allah boleh kasi baby tu pusing kepala dan badannya sendiri on the way nak keluar dari faraj..subhanallah.. faraj yang kecil tu boleh mengembang jadi besar untuk melahirkan..

Alia: huh? serious? Masya Allah..

Nurul: baby tu role herself ke?

Kak Lin: yup.. kadang-kadang kena buat 'cut' sket utk baby tu keluar.. tapi subhanallah .. it's still a miracle..

Alia: mmg baby tu pusing sendiri ke?

Kak Lin: yup.. mula-mula face akan facing down.. then rotate 90 degree until anterior shoulder keluar.. sebab perlu diameter yang kecil untuk keluar..ya.. baby tu pusing sendiri kepala dia.. ni nak kena visit wad bersalin ni ..

Ulfa: tak pun tengok youtube..hehe..

Alia: hehe

Hana: huhu menarik juga..

Nurul: tengok movie...

Kak Lin: eh... oklaaa dah nak dekat pukul 3 ni...jap Nurul... apa nak tanya tadi?

Nurul: kita ni sebenarnya ada perjanjian dengan Allah kan?

Kak Lin: ya..kita sebenarnya ada perjanjian dgn Allah.. sebelum kita dilahirkan ke bumi..so.. setelah dilahirkan kita kena tunaikan perjanjian tu..

Nurul: apa dia janji tu?

Kak Lin: apa yang kita belajar dalam ISK? apa dua tugas kita?

Nurul: khalifah?

Hana: hamba

Kak Lin: yes.. wa ma khalaqtul jinna wal ins illa liya'budun (51:56)

Ulfa: alastu birabbikum..adakah kamu menyaksikan bahawa aku ini TuhanMu.. ..bala syahidna..bahkan kami menyaksikan..(7:172)

Kak Lin: wa iz qa la rabbuka lilmalaika inin ja;'ilun fil ardhi khalifah (2:30)

Kak Lin: kita adalah hamba dan melaksanakan tugas khalifah..

Kak Lin: so, Nurul.. perjanjian tu bukan sahaja yang sebelum kita lahir.. malahan yang kita buat sekarang ni...insya-Allah dah kenal Islam.. dah janji nak tegakkannya.. itu juga perjanjian dengan Allah..

Nurul: oho...

Kak Lin: kita kena usaha yang terbaik ..yang termampu untuk penuhinya..wallahu 'alam

Kak Lin: okla ..Kak Lin really have to go..pakcik Kak Lin dah sampai..assalamualaikum ..

Lain-lain: Waalaikumussalam..

No comments:

There was an error in this gadget